Kalėdų Senelio gimimo diena

Kalėdų Senelio gimimo diena

Senelio personažą galime palyginti su nykštukais, fėjomis ir kitais paslaptimis apipintais personažais. Jau senų senovėje žmonės nesutardavo dėl Kalėdų Senelio gyvenamosios vietos, amžiaus, aprangos. Bet kam tai rūpi kai sulaukiame išsvajotų dovanų. Viena iš hipotezių, kad K.Senelio personažą suformavo reklaminė kompanija, tačiau garsus keliautojas ir britų rašytojas Džermis Sylas neigia, kad Senelį į baltos ir raudonos spalvos kailinius įvilko limonado gamintojai norėdami savo reklama pasiekti vaikus. Reklama buvo naudojama nuo 1930 metų, o tokių spalvų kostiumą vaikų numylėtinis K.Senelis turėjo jau nuo XIX amžiaus vidurio. Ir būtent tokios ryškios spalvos kostiumu K.Senelį išspausdino vienas JAV žurnalas, nes spaustuvė kurioje buvo spausdinami šio žurnalo egzemplioriai neseniai isigijo spalvotas spausdinimo stakles. Dailininkai siūlė Senelį spausdinti rudais kailiniais, tačiau leidėjai nusprendė, kad ryški raudona spalva pritrauks daugiau skaitytojų nei įprasta ruda spalva.

tikras-kaledu-senelis

O Kalėdinės dovanos kildinamos su neišgalvotu šventuoju Nikolu gimusiu Turkijoje Demre-Kale mieste sutikti vietiniai papasakojo savo istoriją, kad šiame mieste yra viena iš pirmųjų krikščioniškų bažnyčių, pastatyta šv. Mikalojui, vaikų ir žvejų globėjui. Pagal turkų pasakojimą, būtent šis šventasis dabar ir vadinamas K.Seneliu. Būdamas jaunas išgirdo, kad vienas turtuolis taip nuskurdo ir įklimpo į skolas, kad sumąstė parduoti savo tris dukteris norėdamas apmokėti skolų raštelius. Nikolas tai sužinojęs, pasiėmė maišą pinigų ir naktį nunešė juos į prasiskolinusio turtuolio namus. Šis poelgis ir buvo pradžia tradicijai slapta naktį dovanoti Kalėdines dovanas. Ši žinia sklido iš lūpų į lūpas, o po visą pasaulį ją išbarstė jūrininkai. Jau XII amžiuje vaikai palikdavo savo batus, kad šventasis Nikolas į juos įdėtų skanėstų. O nuo XIX amžiaus per Kalėdas gauti ir dovanoti dovanas tampa tarsi savaime suprantamu dalyku. Reikėjo personažo, kuris tas dovanas atneštų, o Olandų naujakuriai atsikėlę į JAV buvo girdėję istoriją apie šventąjį Nikolą kuris neša dovanas.

Taip Kalėdų Senelio personažas pasklido po įvairias tautas, ir ne tik raudonos spalvos paltu, bet ir žaliu, mėlynu ir t.t.

Designed by SMThemes.com, thanks to: CrocoThemes.com, JDis.co and SJThemes.com